Echtscheiding Stappenplan

7 Stappen van Scheidingsmelding tot Echtscheiding

Stap 1: Hoe vertel je het je partner?

Je weet het eigenlijk al een hele tijd. Het gaat echt niet meer. Je wilt scheiden. Maar hoe vertel je het je partner?!

Dat is ook vaak meteen de moeilijkste stap. Vertel het je partner altijd persoonlijk, hoe moeilijk je dat ook vindt. Maak duidelijk dat je wilt scheiden en vertel ook waarom je niet meer bij hem of haar wilt zijn. Dit lijkt hard, maar alleen ‘ik wil scheiden’ komt vaak niet binnen of wordt niet serieus genomen. De boodschap ‘mijn partner wil van mij scheiden‘ kan mogelijk pas weken later echt tot je partner doordringen. Geef daarom je partner de tijd om alles te laten bezinken, zodat hij of zij zich ook kan bedenken hoe het nu verder?!

Inhoudsopgave pagina

Stap 2: Hoe vertel je het je kinderen?

Kinderen herinneren zich het gesprek waarin hun ouders hun echtscheiding aankondigen vaak hun hele leven, Het is een ingrijpend moment en het is dus zaak om dat zo goed mogelijk te doen. Hoe doe je dat?

Kijk hier voor meer informatie…

Stap 3: Zoek hulp

Roep de hulp in van een echtscheidingsspecialist (mediator). Deze zal is gericht op harmonie en zal proberen om met samen met jullie de scheiding tot een goed einde te brengen. Kan je echt niet meer communiceren met je (ex)partner neem dan een advocaat in de arm. Heb je hier vragen over neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag. de enige keuze. Samen met de echtscheidingsspecialist maken jij en je partner afspraken met elkaar. De mediator of advocaat helpt je om je alle vragen en problemen terug te brengen tot de kern

Stap 4: Maak een financieel plan

Het regelen van de scheiding betekent voornamelijk dat er afspraken gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld over de financiën. Duidelijkheid over financiën geeft ruimte om verdere afspraken te maken. Wat wordt de hoogte van de alimentatie? Hoe verdelen jullie de bezittingen en schulden? Maak alvast een overzicht van alle bezittingen en schulden die er zijn en kijk of jullie samen een financieel plan op te stellen. Hoe zien jullie bijvoorbeeld de toekomst op financieel gebied? Hoe meer je samen alvast doorspreekt voordat jullie naar de mediator gaan, hoe makkelijker en sneller alles zal gaan.  Hierdoor  hebben jullie minder tijd nodig bij mediator en zal de scheiding dus ook minder geld gaan kosten. Uiteindelijk zal de mediator alle afspraken die worden gemaakt vastleggen in het scheidingsconvenant. Maak een inventarisatielijst om een eerlijke boedelverdeling makkelijker te maken.

Denk dan aan:

  •  de waarde van je huis
  • de waarde van je inboedel
  • de waarde van verzekeringen
  • het saldo van de bankrekeningen
  • het saldo van schulden en leningen

Laat door de echtscheidingsspecialist een professionele berekening van jullie kinderalimentatie  en partneralimentatie vaststellen. Vraag ook bij het pensioenfonds van jullie beiden na wat de pensioenen waard zijn. Kijk ook op mijnpensioenoverzicht en leg dit eventueel vast in jullie financiële plan.

Stap 5: Maak een ouderschapsplan

Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan moet je een ouderschapsplan maken. Hierin leggen jullie afspraken vast over de verzorging van de kinderen, de kostenverdeling, omgangsregeling en hoe jullie elkaar informeren over de kinderen. Het maakt daarvoor niet uit of je getrouwd bent of gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent: je zorgplicht blijft.

Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Vaak wordt het ouderschapsplan vastgelegd door de mediator die jullie inschakelen om alles te regelen, maar je kan er ook voor kiezen om samen deze afspraken op papier te zetten.

Stap 6: Indienen echtscheidingsconvenant

Hebben jullie alle afspraken op papier gezet inclusief jullie ouderschapsplan en hebben jullie beiden deze ondertekend?! Dan zal de mediator dit via zijn advocaat indienen bij de rechtbank. De rechter zal de goedkeuring van het verzoek tot echtscheiding vastleggen in een echtscheidingsbeschikking. 

Stap 7: Inschrijven beschikking

Ten slotte zal de mediator via zijn advocaat de beschikking laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk is gesloten. Pas dan zijn jullie definitief gescheiden. De beschikking moet wel binnen zes maanden worden ingeschreven, want na die periode is het document niet meer geldig.

 

Wil jij je scheiding goed, zorgvuldig en snel regelen? Bel mij op 0522-700242 en maak een afspraak voor een gratis kennismaking.

Echtscheidingsspecialist Ron Bults
Ron Bults Echtscheidingsspecialist