Scheiden en Co-ouderschap

Scheiden en Co-ouderschap

Na scheiding je verantwoordelijkheid nemen als ouders

Scheiden is tegenwoordig heel normaal. De scheiding is voor kinderen niet perse  een drama. De manier waarop ouders met de scheiding en met elkaar omgaan vaak wel. Voor kinderen is het belangrijk dat ouders op een goede manier uit elkaar gaan. Want ook al zijn jullie als partners mislukt, ouders blijven jullie de rest van je leven. Kinderen hebben aandacht en liefde nodig van zowel hun vader als moeder. Ik hoor vaak van dat ouders tijdens een scheiding  dat alles “in het belang van de kinderen” moet worden geregeld. Dat is natuurlijk ook zo, maar dat blijkt in de praktijk niet altijd te lukken.  

Hoe kan dat dan wel?

7 tips voor een succesvolle scheiding en co-ouderschap

 Hoe ouders hun scheiding en hun co-ouderschap succesvol vorm kunnen geven.

  1. Ga met je ex om de tafel, eventueel met een mediator, en stel een constructief plan op wat is gericht op de behoeften van jullie kinderen.
  2. Spreek met elkaar af dat jullie elkaar niet omlaaghalen tegenover de kinderen. Ontmoedig je kinderen om lelijke dingen over de andere ouder te zeggen, ook al klinken deze opmerkingen als muziek in je oren.
  3. Communiceer actief en persoonlijk (niet via mail of Whatsapp) met de andere ouder over de ontwikkeling van jullie kinderen.
  4. Als er een incident is geweest bespreek dan eerst samen met de andere ouder over wat er is gebeurd, trek geen conclusies en veroordeel de ander niet.
  5. Wees emotioneel integer! Als jij en de andere ouder iets hebben afgesproken hou je er dan aan! Probeer nooit stiekem je kind naar jouw kant toe te trekken.
  6. Wat jij de andere ouder aandoet, doe je ook je kinderen aan! Kinderen hebben een krachtige emotionele band met allebei hun ouders en hebben recht op een gezonde relatie met beide ouders.
  7. Indien je de andere ouder ondermijnt, weghoudt of vervreemd zullen je kinderen zich uiteindelijk tegen je keren en wrok gaan koesteren. Vandaag voelt het goed dat je kinderen liever bij jou zijn dan bij de andere ouder en zal je dit gevoel willen stimuleren, maar uiteindelijk keert het tegen als je kinderen erachter komen (wat altijd gebeurt) en het jou kwalijk gaan nemen. Draag bij aan een gezonde relatie met de andere ouder, dan hoeven jij en je kinderen deze hoge prijs niet te betalen.

Wil je weten ‘Hoe’ je dit het beste in jouw situatie kunt aanpakken? Ik help je graag.